Gebruik eierschalen |
De pH of zuurtegraad van een bodem heeft een grote invloed op de beschikbaarheid van nutriënten aanwezig in de bodem en op de activiteit van bacteriën en andere organismen. Afhankelijk van de beoogde teelt of beplanting kan het aangewezen zijn de pH van een bodem te wijzigen. Zure bodems worden vaak behandeld met kalk om de pH te verhogen en om op die manier de bodemeigenschappen te verbeteren. Als alternatief kan een traag werkende kalkbron gebruikt worden. Deze zal gedurende een langere periode voor een geleidelijke bekalking van de bodem zorgen. Een goed voorbeeld van een traag werkende organische kalkbron is gemalen eischalen.
Aangezien eischalen hoofdzakelijk calciumcarbonaat (kalk) bevatten is er bij bemesting een duidelijk pH effect waarneembaar. Door de relatief grove fijnheidgraad t.o.v. standaard carbonaatkalk meststof is het effect echter over een langere tijd gespreid. Bij gebruik van eenzelfde dosis zbw/ha (zbw = zuurbindende waarde) bereikt de standaard carbonaatkalk de maximale pH na 2 maanden, terwijl voor de gemalen eischalen een maximale waarde na 9-10 maanden bereikt wordt. Het grootste gedeelte van de pH verhogende werking vindt wel plaats binnen de eerste 5-6 maanden (zie figuur 2). Bij gebruik van eischalen dient rekening te worden gehouden met de tragere werkingssnelheid. Er moet dus genoeg tijd worden voorzien voor de neutraliserende werking. De bekalking dient bijvoorbeeld te worden toegepast in de periode nazomer - vroeg najaar. De eischalen die door Lodewijckx NV worden gecommercialiseerd hebben een neutraliserende waarde van ten minste 35, hiermee moet rekening worden gehouden voor de berekening van de hoeveelheid eischalen nodig voor de bekalking.
Kippen zijn als olympische atleten. Hun topprestaties vereisen een perfect uitgebalanceerde voeding. waarbij het juiste nutriënt op het juiste moment beschikbaar is. Dit geldt ook voor de calciumtoediening nodig voor de eischaalvorming. Tot heden wordt een bepaalde hoeveelheid calciumcarbonaat onder krijtvorm bijgevoegd in het voer. Bij elke voederbeurt krijgt de leghen dus een bepaalde hoeveelheid calcium beschikbaar. De hoeveelheid krijt wordt verhoogd in functie van de leeftijd van de leghennen. Aangezien de eischaalvorming vooral 's nachts gebeurt in de rustfase van de dieren, wordt er dus best op dat moment calcium gemobiliseerd uit het voer. Indien er onvoldoende calcium aanwezig is op dat moment gaat het dier calcium uit de botreserve aanwenden wat op termijn nefast is voor de botsterkte van de dieren (botontkalking). Als calciumbron werden gedroogde, gepasteuriseerde eischalen gebruikt waarvan de grofheidsverdeling optimaal aangepast werd zodat circa 2/3 grove deeltjes zijn (2 à 4mm) en 1/3 fijn eischaalpoeder. De microbiële kwaliteit van deze eischalen wordt in een extern labo per levering getest. Het product wordt pas geleverd na positieve vrije, dit wil zeggen nadat er zekerheid is dat er geen Salmonella aanwezig is in de aangeleverde batch. |